ABD Başkanı Trump, İran ile nükleer anlaşmanın uzatılmasına karar verdi. Trump, kamuoyunda şaşkınlığa neden olan kararı onaylamış olsa da, Hazine Bakanlığının 14 İranlı şirkete ve bireylere karşı yeni yaptırımlar uygulamaya karar verdiği belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a nükleer anlaşma kapsamında sağlanan yaptırım muafiyetini “son kez” uzatma kararı aldı. Trump, İran’a yaptırımları yeniden devreye sokmadı ancak bir ay içinde Kongre’den anlaşmayı güçlendirmesini talep edecek. Trump’ın imzalayacağı feragat ile İran’a uygulanan yaptırımların 120 gün daha ertelenmesi söz konusu olacak.
Trump yönetiminden bir yetkilinin açıklamasına göre eğer 120 gün içinde anlaşmada bir değişiklik yapılmazsa ABD tek taraflı olarak anlaşmadan çekilecek.
2015 yılında ABD’nin eski başkanı Barack Obama döneminde imzalanan anlaşma ile İran’ın uranyum zenginleştirme programının 2025 yılına kadar ertelenmesi kararı alınmıştı. Ancak Beyaz Saray bu sürenin sonsuza dek gitmesini istiyor.
Trump uzun zamandır eleştirdiği anlaşmadan çekilebileceğini aktarmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, cuma günü AP haber ajansına verdiği mülakatta, “Anlaşmayı ya düzelteceğiz ya da iptal edeceğiz” ifadesini kullanmıştı. İran’la nükleer anlaşmaya Avrupa Birliği de desteğini açıklamış, Trump’ı ‘nükleer anlaşmaya uymaya’ çağırmıştı. Brüksel’de İranlı mevkidaşlarıyla biraraya gelen Almanya, Fransa, İngiltere Dışişleri Bakanları, nükleer anlaşmaya İran’ın uyduğunu teyit edip Trump’ın onayını talep etmişti.
İran eğer ABD anlaşmadan çekilirse bundan ötürü yas tutmayacaklarını açıklamıştı. İran, çok uzun zamandır nükleer çalışmalarının barışçıl amaçlarla yürütüldüğünü söylüyor.
KARA LİSTE GENİŞLEDİ
Trump’ın, Ortadoğu’da bir tehdit olarak gördüğü İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulamadan nükleer anlaşmayı uzatması şaşkınlığa neden oldu. Ancak Trump, yaptırımlardan feragat ettiğini onaylamış olsa da, Hazine Bakanlığının 14 İranlı şirkete ve bireylere karşı yeni yaptırımlar uygulamaya karar verdiği belirtildi.
Öte yandan feragatten vazgeçme kararı, İran’ın nükleer programını sınırlayan anlaşmayı etkili bir şekilde sona erdirecekti. Birleşik Devletler ve İran arasındaki 2015 Anlaşması Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve Almanya tarafından imzalandı ve bu ülkeler yaptırımları yeniden uygulamaya koymak için Birleşik Devletlere katılma ihtimalini azaltmış olacaktı.