Mevsim Ege, aylardan Assos

Huzurlu, sakin, lezzetli ve serin bir tatin en büyük alternatiflerinden biri Assos…


Ege başkadır ama Kuzey Ege bambaşka. Kuzey Ege denilince akla gelen ilk isimlerden biridir Assos. Ayvacık’ta anayoldan ayrılıp Behramkale’ye kadar süren o inişli çıkışlı kıvrımlı yol, gerçek hayattan kopup başka bir âleme geçişin başlangıcıdır bir bakıma. Denizin kokusu gelir önce, ardından zeytin ağaçlarının yanı başından geçerim, arada bir mola verip köylerden birinde bir çay içerim.


Kenti gezmeye başlamak için yukarıya, Behramkale Köyü’ne çıkmak gerekiyor. Behram Köyü her ne kadar özellikle yaz aylarında turist akınına uğrasa da hâlâ Ege köyü atmosferini yitirmemiş gibi duruyor. Taş evlerin önünde henüz tarladan gelmiş gibi duran traktörler ve evlerin önünde oturan köyün çoluklu çocuklu sakinleri hâlâ bir yanıyla bâkir kalmış gibi.


Meydandaki ünlü kahveyi geçip sağlı sollu tezgâhların arkasındaoturan köylü kadınların arasından taş parke sokakları adımlayarak tepeye, tarihi Athena kalıntılarına ulaşıyorsunuz. Kentin ve bölgenin en önemli kalıntısı kuşkusuz Ege Denizi’ne hâkim muhteşem bir manzarası olan Athena Tapınağı. Kentin koruyucusu olan Tanrıça Athena’ya ithafedilmiş olan tapınağın mimarlık tarihi açısından daönemli bir özelliği bulunuyor. Burada günbatımı ya da gündoğumu yakalarsanız şanslısınız. Doyumsuzbir manzara var tepede.


Assos tabii ki Behram Köyü’nden ibaret değil. Assos’a hemen her gidişim bir keşif oldu bir bakıma. Pek çoğunda Assos’un içindeki bilindik otellerde kalmak yerine çevredeki köylerde kalmayı tercih ettim. Bu bölgenin bir başka özelliği de hemen her yerleşimin bir limanının bulunması. Assos dışında Küçükkuyu, Kayalar, Sazlı, Kozlu, Bektaş, Koyunevi, Bademli, Kocaköy ve Babakale’nin birer küçük limanı bulunuyor. Tabii bu kadar liman olunca doğal olarak bölgede balıkçılığa verilen önem de kolayca anlaşılıyor.


Köylerde tatil
Bir Assos tatili yakın çevredeki köyleri keşfetmeden eksik kalır. Küçükkuyu, Kadırga, Sivrice, Sokakağzı, Gülpınar ve tabii ki Babakale başlıcaları. Bu köylerin tümünde ucuz, temiz, ailelerin işlettiği küçük şık pansiyonlar bulabilirsiniz.


Türkiye’nin en batı noktası…
Adını, Türkiye’nin en batı noktası olma özelliğiyleünlü Bababurnu ile korsanlara karşı korunmak için Osmanlı İmparatorluğu’nun 3. Ahmed döneminde yaptırılan kaleden alan Babakale de ziyaret edilmesigereken yerleşimlerden biri.


Modern oteller de var taş evler de
Assos’ta farklı bütçelere hitap eden çeşitli konaklama imkânları bulunuyor. Merkezde birkaç taş otel, dükkân ve restoran yer alıyor. Çevrede de tatil köylerinden pansiyonlara, butik otellerden kamp alanlarına her zevke hitap eden yerler var. Bu yapılara yenilerinin eklenmesi mümkün değil, çünkü imar yasağı uygulanıyor.


Organik tatil kavramına giderek daha çok alıştığımız şu günlerdeAssos’un taş otelleri böylesi bir tatil için biçilmiş kaftan.Oteller dışında kıyının sonuna doğru bungalov tipievlerin bulunduğu, isterseniz çadırda da kalabileceğiniz bir kamp merkezi var.


Assos her mevsim serin deniziyle özellikleyaz sıcaklarında vazgeçilmez bir destinasyon. Assos’un en gözde plajlarının bulunduğu yer Kadırga Koyu. Burada büyük tesislerin yanı sıra upuzun mavi bayraklı halk plajları da sıralanıyor. Koy çevresi ise zeytinliklerle çevrili.
Yazı: Levent Özçelik

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir