Kemal Sunal klasikleri

19 yıl önce aramızdan ayrılan Kemal Sunal, Türk sinema tarihinin en önemli komedyenlerinden biri. Mehmet Açar, Kemal Sunal klasiklerini sizler için sıraladı.

Hababam Sınıfı (1975)

Yönetmen: Ertem Eğilmez

İnek Şaban

 

İşte Türk sinemasına damgasını vuran Hababam Sınıfı efsanesinin doğduğu film! Başarıda Kemal Sunal’ın canlandırdığı İnek Şaban karakterinin payı elbette çok büyük. “Şaban” bu tarihten sonra neredeyse bir “marka” haline geldi. Ayrıca Şener Şen’le birlikte bu filmde Türk komedi sinemasının en unutulmaz çiftlerinden birini oluşturduklarını da unutmamak gerek.


Kibar Feyzo (1978)

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Feyzo

 

Başlık parası için şehre giden Kibar Feyzo, köyüne geri döndüğünde “şehir âdetlerini” de yanında getirir ve Şener Şen’in oynadığı “statükocu ağa”yla ters düşer. Feyzo sınıf bilinciyle hareket ettikçe feodal düzenin dengelerini sarsar. İhsan Yüce’nin senaryosu, bu sosyolojik arka planın önüne muhteşem komedi sahneleri yerleştiriyor. Köy meydanına açılan “abdesthane”, Feyzo’nun köyden kovulmak için yaptıkları ve “faşo”nun anlamını açıkladığı sahne defalarca seyretseniz dahi hâlâ gülme krizlerine vesile olabiliyor. Sunal’ın ne kadar müthiş bir komedyen olduğunu kanıtlayan gerçek bir klasik.


Düttürü Dünya (1988)

Yönetmen: Zeki Ökten

Dütdüt Mehmet

 

Ankara’da payvonlarda sabaha kadar klarnet çalan Dütdüt Mehmet zar zor geçim mücadelesi verip çocuklarını okutmaya çalışırken, kayınbiraderinin rant aşkıyla müteahhide verdiği gecekondusunu da kaybetmek üzeredir. Umur Bugay’ın kara mizahla gerçekçi toplumsal gözlemleri bir araya getirdiği “Düttürü Dünya” dar gelirlilerin 1980’lerin çağ atlayan Türkiye’sindeki çaresizliğini en iyi yansıtan filmlerden biri.


Kapıcılar Kralı (1976)

Yönetmen: Zeki Ökten

Seyid

 

Umur Bugay’ın yazdığı senaryoda Sunal, bu kez o bildiğimiz saf ve masum “Şaban”ı canlandırmıyor. Tam aksine insanları idare etmesini, ikili oynamasını bilen, çıkarlarına göre hareket eden kapıcı Seyid olarak geliyor karşımıza. Ama tam bir anti-kahraman olduğu da söylenemez. Hatta diğer apartman sakinlerinin yanında yine en çok onu seviyor, onun tarafını tutuyoruz. Sunal bu rolüyle 1977 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “en iyi erkek oyuncu” seçilmişti.


Salak Milyoner (1974)

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Saffet

 

Kayseri’nin bir köyünden define bulmak için İstanbul’a gelen Kayserili dört kardeşin öyküsünü anlatan filmde Kemal Sunal, Saffet rolüyle bir yıldız gibi parlamış, seyircileri kendine hayran bırakmıştı. Sunal, karısının hasretiyle yanıp tutuşan saf ve masum Saffet’i oynarken daha sonra çekeceği filmlerde canlandıracağı “Şaban karakteri”nin temel özelliklerini de keşfediyordu.


Tosun Paşa (1976)

Yönetmen: Kartal Tibet

Şaban / Tosun Paşa

 

Senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı, geniş kadrolu Arzu Film komedilerinin klasik örneklerinden biri. 19. yüzyılda Mısır’da geçen öyküde iki büyük ailenin Yeşil Vadi için verdiği mücadelede Kemal Sunal, Tellioğlu Ailesi’nin Tosun Paşa kılığına giren uşağını oynuyor. Çevresindeki onca açgözlülüğün ve hırsın ortasında temiz kalabilen Şaban, seyircinin gönlünde bir numara olmayı yine başarıyor.


Süt Kardeşler (1976)

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Şaban

 

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserinden Sadık Şendil’in sinemaya uyarladığı film, unutulmaz sahneleri ve “Seni hiç sevmedim sütoğlan” gibi replikleriyle bunca yıldır hafızalardan hiç silinmedi. Gulyabani’nin varlığını da hesaba katarsak, yer yer korku komedi türünde bir film olduğu dahi söylenebilir. Şener Şen’in Ramazan, Bayram ve Şaban’ı sıraya dizip kimin kim olduğunu anlamaya çalıştığı sahne hâlâ güldürüyor.


Yoksul (1986)

Yönetmen: Zeki Ökten

Yoksul

 

İstanbul’daki bir hanın çay ocağında çalışan saf Anadolu delikanlısı Yoksul’un öyküsünü anlatan “Yoksul” dönemin “köşe dönmeci” ahlak anlayışını ince ince eleştiriyor. Handa olup bitenler, bir anlamda 80’li yıllar Türkiye’sinin genel manzarasını yansıtıyor. Geniş kitleler tarafından çok iyi bilinmese de sosyolojik gözlemleri ve nitelikli mizahıyla en iyi Kemal Sunal filmlerinden biri.


Zübük (1981)

Yönetmen: Kartal Tibet

İbrahim Zübükzade

 

Aziz Nesin’in aynı adlı romanından Atıf Yılmaz’ın senaryosuyla sinemaya uyarlanan film, sadece bir siyasetçinin ikiyüzlülüğünü değil, onu yaratan toplumu da eleştiriyor. Kemal Sunal, Zübük’ün türlü oyunlarla siyaset dünyasındaki yükselişini yorumlarken olumsuz karakterler yaratma konusundaki başarısını bir kez daha ortaya koyuyor.


Propaganda (1999)

Yönetmen: Sinan Çetin

Mehdi

 

1940’ların sonunda geçen filmde Kemal Sunal, milliyetçiliği ve statükoyu temsil eden Gümrük Muhafaza Müdürü Mehdi’yi canlandırıyor. Görev aşkıyla sınıra dikenli tel çeken Mehdi, yıllardır bir arada yaşayan insanları ayırarak ve serbest ticareti engelleyerek büyük krizlere vesile oluyor. Kemal Sunal beyazperdede göründüğü bu son filminde oğlu Ali Sunal ile birlikte oynuyor.


Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir