Casper VIA P2 inceleme

Ass

Casper’ın yüksek pil kapasitesinin yanında 20 MP ön kameraya sahip yeni akıllı telefonu VIA P2 modelini inceledik. Selfie severlerin oldukça hoşuna gidecek VIA P2 başka neler sunuyor incelememizin devamında bulabilirsiniz.

 

Orta segment telefonlar söz konusu olduğunda Xiaomi, Lenovo ve Motorola  manşetlere hakimken Casper da bu segmentte büyük ilerleme kaydetti. Tasarım açısından ilk bakışta markanın öncekimodellerine benzeyen VIA P2, yüksek ön kamerasıyla Oyuna hızlı bir giriş yapıyor.

Peki Casper VIA P2, orta segment telefonlar arasında başarılı olabilir mi, alınmaya değer bir telefon mu? Detayları incelememizde bulacaksınız.

TASARIM

Casper VIA P2, çinli akıllı telefon üreticisi Gionee’nin A1 Lite modelinin aynısı. Hem tasarım hem de teknik özellik açısından. VIA P2, orta segment akıllı telefonlardan beklediğimiz tasarımdan çok fazla sapmıyor. Bu gerçektekötü bir şey değil. Evet, segmentteki en özel görünümlü telefon değil ama kaliteden de ödün verilmemiş.

Elde iyi hissettiren ve rahatça kavranabilen telefonun kasası metal malzemeden imal edilmiş. Butona bastığınızda sağlam hissettiriyor. Yani telefon ucuz diye kalitesiz malzeme kullanılmamış. Her ne kadar metal kasası olsa da darbelere karşı pek dayanıklı olmayabilir. Casper onu da düşünmüş ve kutu içeriğine bir adet koruyucu kılıf eklemiş. Bunu kullanmanı sermayenizi korumanız adına önemli.

Telefonun ön kısmında 5.3 inç 720p IPS ekran ve 20MP ön kamera yer alıyor. Kamera, selfie flash ile eşleştirilmiş. Tamamen selfie odaklı bir telefonla karşo karşıyasınıız. Sağ tarafta, kolay erişilebilen ses tuşları ve güç düğmesi var.

5.3 inç ekran boyutu onu daha kompakt yapıyor aslında. Çerçeveler, LG Q6’da gördüğümüz kadar ince değil, ama yeterli düzeyde. SIM kart tepsisi cihazın sol tarafında yer alıyor.

Alt kenar boyunca, olağan menü, ev ve arka plan işlevlerine karşılık gelen üç kapasitif dokunmatik tuş takımı bulunuyor. Bu arada mikro USB konektörü ve kulaklık girişi alt kenara yerleştirilmiş. Ses kalitesi orta seviyede. Cihazın kalınlığına gelecek olursak 8 mm, ağırlığı ise 163 gram.

Sırt kısmın tasarımı firmanın VIA M3 modeline benziyor. Arka kısmı alüminyumdan yapılmış olsa da, anten performansı daha iyi olması için üstte ve altta plastik kapaklarbulunuyor. Arka yüzün üst kısmında çift LED flaş, 13MP kamera ve bunların altına parmak izi okuyucu var. Parmak izi okuyucunun altına bakarsanız da Casper logosunu göreceksiniz. Parmak izi okuyucu hızlı. Size sıkıntı çıkartmıyor.

Genel olarak bakıldığında, tasarım olağanüstü bir şey sunmuyor ama kötü de durmuyor. Daha önce de söylediğimgibi kullanılan malzeme kaliteli. Batarya büyüklüğü ve metal malzeme yüzünden de gerçekte olduğundan daha ağır.

EKRAN

Casper VIA P2, dış mekan kullanımı için yeterince parlak 5.3 inç720p ekrana sahip. Güneşe rağmen, açık havada ekranı görme konusunda herhangi bir sorunum olmadı.

2.5D eğimli Corning Gorilla Glass 3 panel, çizilmeye karşı gelişmiş koruma sağlıyor. Telefonda IPS panelkullanılmış, bu nedenle görüş açıları, bazı açılardan çok az renk kaymasıyla da olsa iyi. Ekranın renk sıcaklığını ayarlamak mümkün.

Telefon düşük çözünürlüklü panele sahip olsa da film izlemek veya fotoğrafları düzenlemek eğlenceli. Aynı fiyat segmentinde Full HD ekran sunan cihazlar var, doğru diyorsunuz. Ancak VIA P2’nin ekranı hem görsel hem de grafik kalitesi bakımından film severler ile oyuncular için uygun.

PERFORMANS

Casper VIA P2, Snapdragon yonga seti yarışmasına kıyasla bir dezavantaj oluşturan 1.3GHz Octa-Core Mediatek MT6753 İşlemci ve Mali T-720 GPU ile güçlendirilmiş. Çok yavaş bir telefon değil ama çok hızlı da olduğu söylenemez. Özellikle GPU, orta yoğunluktaki oyunlarda bazen kare hızlarında düşüşe yol açtığı için endişe yaratıyor. 3GB RAM, çoklu işlemleri çalıştırmaya yardımcı oluyor. Arka planda çok fazla uygulama açtığınızda biraz yavaşlama görülebiliyor. Depolama alanınız 32 GB ama bunu microSD kart yardımıyla 256 GB’a kadar arttırabilirsiniz. Telefonun Android 7.0 Nougat ile geldiğini de ekleyelim.

Arayüzde iki seviyeli bir hiyerarşiden kaçınılmış ve bunun yerine tüm uygulamalar ana ekrana yerleştirilmiş. Uygulamaları yönetmenin tek yolu, ana ekranda yüklü olan klasörler. Ana ekran alanına geri dönmek zorunda kalmadan uygulamalara hızlı bir şekilde erişmek için birden fazla klasör arasında hızlıca dolaşabilirsiniz. Sabit bir kısayol çubuğu, erişilen uygulamalar alt kısımda yer alıyor.

VIA P2’de hızlı geçişlere erişmek için yukarıdan aşağı değil de tam tersini yapmanız gerekiyor. Nedense standart Android süreci kullanılmamış. Bunun tek elle yapılan erişimi iyileştirmek için yapıldığınıve daha önce bir Android cihazı kullanmış olan herkesin öğrenme eğrisine bir adım daha eklediğini söyleyebilirim. Başlatıcı, temaları ve daha fazlasını kullanarak bazı temel düzeltmelere izin veriyor.

Sistem yöneticisi uygulaması, daha kullanışlı eklemelerden biri. Güç yöneticisi, uygulamalar için veri erişimini denetleme ve otomatik başlatma işlevleri gibi kullanışlı özelliklere hızlı erişim sağlıyor.

Cihaz üzerindeki pil, 4000 mAh’lik bir canavar. Aynı zamanda VIA P2,  tam şarjla cihazın 160 saatten fazla ayakta kalmasını sağlayan pil tasarruf moduna sahip. Pil, uzun süren oyun seanslarında 18 saat hayatta kalabiliyor. Normal kullanımda 1.5 günü rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz. Birkaç saat içinde 0’dan 100’e hızlı şarjla ulaşabiliyor.

Sonuç olarak performans çok kötü değil. Performanssizin önceliğiniz ise VIA P2 en iyi seçiminiz olmamalı. Öte yandan telefon çok kullanılınca rakiplerine kıyasla biraz daha fazla ısınıyor. Bunda metal kasanın rolü de olabilir tabii.

KAMERA

Casper VIA P2’yi başta söylediğim gibi bir ‘selfie telefonu’ olarak lanse etmekpek yanlış sayılmaz. Casper, VIA P2’deki kamera modülüyle uzun bir yol kat etmiş. Sınıfında hala en iyisi olmamasına rağmen, önceki Casper cihazlarından gördüğüme kıyasla belirgin bir gelişme var.

Ana kamerası 13 MP olsa da ön kamerasıyla 20 MP gibi yüksek seviyeçözünürlük sunan VIA P2’nin düşük gürültü performansıortalamanın biraz üzerinde. Odaklanması hızlı ama telefon dinamik aralık açısından biraz zayıf.

HDR modu açık olsa bile, aşırı parlak vurgular çok yaygın. Kamera, çekimi gerçekleştirirken biraz yavaş olma eğiliminde. Deklanşöre basmak mutlaka anlık bir görüntü yakalayacağınız anlamına gelmiyor ve bu genellikle birden fazla bulanık çekime neden oluyor.

VIA P2, karanlık koşullarda çekilen selfie fotoğraflarla bile beğeni almanızı sağlayacak LED flaşla geliyor. Ön kamera bu sayede parlak kareler yakalayabiliyor. Karanlık ama flaşsız çekilen kareler fena sayılmaz. Gün ışığında yakalayacağınız kareleri Instagram hesabınızda rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Kamera uygulaması ayrıca fotoğrafları zenginleştirmek için kullanıcılara çeşitli seçenekler sunuyor. Video konusunda Full HD kayıt seçeneğine sahipsiniz.

SONUÇ

VIA P2 ile orta segmenette Xiaomi ve Motorola gibi rakiplerle mücadele eden Casper’ın yarışa devam etmesi onun için zor bir görev olabilir. Ancak Casper yine de Xiaomi, Motorola, Oppo veya Vivo gibi rakiplerine rağmen, iyi performans gösteren ve uzun pil ömrüne sahip cihazını ucuz bir fiyata sunuyor.

VIA P2’nin hem kameraları hem de yapı kalitesi orta segment için oldukça iyi. Performans dikkate alınan birincil ölçütse başka cihazlara göz atabilirsiniz. Ön kamera birinci önceliğinizse giriş/orta segmentte tercih yaparken VIA P2, değerlendirmeniz gereken telefonlar arasında. Şunu ekleyeyim düşük ışık koşullarında çekilen fotoğraflar gürültülü. Isınma konusuna da dikkat edilmesi gerekiyor.

Kız arkadaşınızı ucuz yoldan selfieleriniz ile etkilemek ve çevrimiçi dünyada daha uzun hayatta kalmak için pil ömrü birinci önceliğiniz ise Casper VIA P2 modeline göz atabilirsiniz.

Casper VIA P2’nin satış fiyatı 1299 TL.

ARTILARI

  • Segmentine uygun kamera performansı
  • Bir günü çıkartan pil ömrü
  • Parmak izi sensörü
  • Ön kamera flaşı

EKSİLERİ

  • Kalın ve ağır gövde

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir