Çanakkale’de “taşa sarılı mektuplar”ın sırrı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, Çanakkale’de karşı tarafta savaşan Hindistanlı Müslümanların, ezan sesini duyunca şaşırdığını ve Osmanlı askerlerinin attığı taşa sarılı mektuplar sayesinde din kardeşleri ile savaştıklarının farkına vardığını söyledi.

Arabacı, Çanakkale Zaferi’nin, Türk tarihinin şanlı destanlarından biri olduğunu anımsattı. Çanakkale Deniz Muharebesi’nin birçok yönüyle ele alınması gerektiğini bildiren Arabacı, o dönem İngiltere’nin denizlerdeki üstünlüğüne dikkati çekti.

Mehmetçikten taşa sarılı mektupla uyarı

Savaşta, İngiliz ve Fransızların asker toplamak için Hristiyanlık propagandası da yaptığını anlatan Arabacı, şunları kaydetti:

“(Hristiyanlığa karşı Türklerin saldırısı var) denildiği için Avustralya ve Yeni Zelandalılar Çanakkale’ye Hristiyanlığı korumak üzere gittiklerini zannediyor fakat burada kendilerinin saldırgan olduğunu fark ediyorlar. İtilaf devletlerinin Müslüman ülkelerden topladıkları bazı askerlerin de ilginç hikayeleri var. Çanakkale’de düşman hattında bulunan Hindistanlı Müslümanlar, ezan sesini duyunca şaşırıyor. Osmanlı askerlerinin kendilerine attığı taşa sarılı mektuplarla da Müslümanlar ile savaştıklarını öğreniyorlar. Müslümanlar ile savaştığını öğrendiğinde canını tehlikeye atarak cephe değiştirmek isteyenler var çünkü Çanakkale, İstanbul’un kapısıdır, hilafetin ve Osmanlı’nın başkentidir. İngiliz askeri üniforması içinde bir Afrikalı Müslüman asker, sürünerek Mehmetçiğe doğru geliyor. Bunu fark eden Osmanlı askeri, tabii ateş ediyor ve Afrikalı Müslüman’ı öldürüyor. Cesedi incelendiğinde askerin göğsünde Kur’an-ı Kerim olduğu görülüyor. Bu kanlı Kur’an-ı Kerim askeri müzeye konur.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir