Ruh sağlığını korumaya yönelik 9 tavsiye!

Sağlıklı bir yaşam sürmek için beden sağlığını korumak gerektiğini hepimiz biliyoruz. Aynı şekilde ruh sağlığını korumak ve geliştirmek için de çaba göstermek gerekiyor. İşte ruh sağlığını korumak için öneriler… Veritas Psikoloji ’den Uzman Klinik Psikolog Elif Okan Gezmiş ’in, ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik önerileri şöyle:

İçinde ‘sağlık ’ sözcüğü geçmesine rağmen nedense ruh sağlığı dendiğinde akla hemen hastalıklar geliyor. Belki de bu, sağlığımızı ancak yitirdiğimizde önemsemeye başlamamızla ilgili bir durumdur.
Dünya Sağlık Örgütü, ruh sağlığını ”Her bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirdiği, yaşamın gündelik stresleriyle baş edebildiği, üretken bir biçimde çalışabildiği ve içinde yaşadığı topluma katkıda bulunabildiği bir iyilik hali” olarak tanımlıyor. Yani aslında sağlıklı olmak dendiğinde hasta olmamaktan fazlası kast ediliyor.

Ruh sağlığınızı korumak ve geliştirmek için yapabileceğimiz şeyler var:
Öncelikle vücudunuza iyi bakın!

Sigara içiyorsanız, fazla alkol tüketiyorsanız, gece geç saatlere kadar dışarıda olduğunuzdan uykunuzu yeterince alamıyorsanız, öğün atlayarak veya sağlıksız hazır yiyeceklerle besleniyorsanız… kötü alışkanlıklarınız var demektir.
Bedeninize zarar veren bu tür yaşam seçimleri, ruh sağlığınızı da olumsuz yönde etkiler. Bunlar doğrudan etkiler olabileceği gibi, ilişkilerinizdeki ve genel duygu durumunuzdaki bozulmalar gibi dolaylı etkiler de olabilir.
Ruhsal açıdan sağlıklı olmanın ilk koşulu, sağlıklı bir bedene sahip olmaktır. Bu nedenle, her şeyden önce, beden sağlığınızı olumsuz etkileyen alışkanlıklarınızı değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun, düzenli spor yapmaya başlayın ve uykunuzu almaya ekstra özen gösterin.
Kendinize zaman ayırın!

Modern yaşamın keşmekeşinde sevdiklerimize bile zor zaman ayırdığımızdan yalnız vakit geçirmek artık iyiden iyiye bir lüks haline geldi.
Oysa hepimizin bazen tek başımıza kalmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyacınızı hayatınızda bir öncelik haline getirir ve her hafta belli bir süreyi kendinize ayırırsanız, ruh sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini hemen fark edeceksiniz. Örneğin, bulmaca çözmek, kitap okumak veya film izlemek gibi tek başınıza gerçekleştirmekten hoşlanacağınız hobileriniz varsa, bunlara düzenli zaman ayırmaya çalışın.
Gönüllü olun!

Yardım faaliyetlerinde yer almanın özgüveni ve olumlu hisleri artırdığını gösteren pek çok araştırma var. Burada önemli olan, basit bir para bağışı yapmakla kalmayıp zaman ve emek ayırmanız.
Size yakın gelen bir amaç uğruna çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıya geçebilir, programınızın ve donanımınızın elverdiği ölçüde yardım faaliyetlerinde aktif olarak yer alabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir