Gece yarısı gelen telefon genellikle ölüme yorulur; ya birisinin hasta olduğu ya da vefat ettiği algısı yaratır. Orcay Ailesi de öyle zannetmişti gece 2’de telefonları çaldığında. Korktular ama onlarınki ‘yeniden hayata dönüşün’ müjdesiydi tam anlamıyla! Ailenin reisi 63 yaşındaki Kamil Saim Orcay bir buçuk yıl önce kadavradan organ bağışı bekleyenler listesine kaydolmuştu. Bu süreçte 100 kilonun üzerinde olan iki oğlu babalarına karaciğerini verebilmek için diyete girmişti ama karaciğerlerindeki yağı veremediklerinden neredeyse hiç umutları kalmamıştı. İşte bir gece yarısı ansızın çalan telefonları, onlara ‘ölüm’ haberi yerine ‘yaşama dönüş’ müjdesi verdi. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı ve Karaciğer Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ve ekibinin gerçekleştirdiği kadavradan karaciğer nakli ile Kamil Saim Orcay ikinci kez yaşama merhaba dedi. Mynet.com’un özel haberi…
Karaciğeri gibi umutları da tükenmişti Kamil Saim Orcay’ın. Siroz hastalığı nedeniyle yaşamın kıyısına gelmiş, yataktan bile desteksiz kalkamaz, bastonsuz yürüyemez olmuştu. Bir buçuk yıl önce ‘organ bağışı bekleyenler listesine’ yazılmıştı ama bağış beklerken dayanamayıp hayatını kaybeden niceleri gibi kendisinin de aynı sonla karşılaşacağına inanmaya başlamıştı. İki oğlu bu süreçte babalarını yaşama döndürebilmek için karaciğerini vermeye hazırdı ama ikisinin de 100 kilonun üzerinde olması nedeniyle, karaciğerini verebilmeleri için önce aşırı kilolarını ve yağlarını vermeleri şarttı. Sıkı bir diyete girerek kilo verdiler ama yağ azalmayınca o umut da hayal oldu. Zira karaciğerin aşırı yağlı olması verici için risk oluşturduğundan karaciğer bağışı yapılamıyordu. Orcay ailesinin üzerini kara bulutlar kaplamıştı ki genellikle ‘ölüm’ haberine yorulan gece yarısı telefonu onlara yaşam müjdesi getirdi. Kadavradan karaciğer bulunmuş, kendi deyişiyle gece yarısı ‘müthiş bir haber’ almışlardı. Aile hemen Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’ne gitti ve 63 yaşındaki Kamil Saim Orcay Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı ve
Karaciğer Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ve ekibinin başarıyla gerçekleştirdiği kadavradan karaciğer nakli ile yeniden hayata döndü.
“Karaciğer yağlanması nakli zorlaştırıyor”
Sağlığına kavuşan hatta nakil sonrası hemen ayağa kalkabilen Kamil Saim Orcay, gözlerinin içi gülerek “Doktorlarım 10 numara” diyor. İki oğlunun da karaciğerdeki yağlanma ve aşırı kilonun zararına bu vesileyle çok yakından tanıklık ettiğini bu nedenle kilo vermeye kararlı olduklarını belirten Kamil Saim Orcay “Zayıflamaya kesin kararlılar” diyor. Kamil Saim Orcay’ın organ bağışı beklediği bir buçuk yıllık sürede bir kez kadavradan nakil imkanı doğmuş. Ama kadavra karaciğer de yağlı olduğundan, alıcı tehlikeye gireceğinden dolayı nakil yapılamamış. 11 saatlik ameliyatla kadavradan karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Remzi Emiroğlu obezite ve karaciğer yağlanmasının günümüzde hem dünyada hem de ülkemizde hızla yaygınlaşan çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek “Karaciğer yağlanması ve obezite karaciğer naklini de zorlaştırıyor, hatta canlı vericili nakli mümkün kılmayabiliyor” diyor. Son zamanlarda obezite ve karaciğer yağlanmasına bağlı siroz sıklığının giderek artmaya başladığını vurgulayan Prof. Dr. Remzi Emiroğlu “Kamil bey gibi 130 kg bir alıcı için uygun verici bulmak çok zordur. Bu yüzden organ bağışında kadavradan nakil son derece önemlidir” diyerek herkesi organlarını bağışlamaya çağırıyor.