Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Adana’daki kanallara yenilerinin eklenerek, 3 milyon 850 bin dekar arazinin yüzde 85’ine “can suyu” ulaştırılması hedefleniyor. Kenti örümcek ağı gibi saran kanallar havadan görüntülendi…
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Adana’yı adeta örümcek ağı gibi saran kanallar, bereketli topraklara “can suyu” oluyor.
Akdeniz’e dökülen 560 kilometrelik Seyhan Nehri, adeta ikiye böldüğü Adana’da tarımsal arazilerin sulanmasına da önemli katkı sağlıyor. Nehirden kente yayılan, Devlet Su İşlerine (DSİ) ait kilometrelerce uzunluktaki kanallar Türkiye’nin en büyüğü ve bölgedeki verimli toprakların “can suyu”…
Çukurova’nın verimli arazilerinin suyla buluşturulması için baraj, gölet, regülatör ve sulama kanalları yaptıklarını anlatan Aydın, “Depolamalar veya akarsulardan suyu tarlaya iletmek için yaptığımız sulama kanalları, öncelikle ana kanallar, sonra yedek kanallarımız ve tersiyer kanallarımız bulunuyor. Bunlar genel olarak açık kanallı şebekeler. Bunların dışında daha modern sulama şebekelerinin inşaatına geçtik. Yedek ve tersiyer boru hatlarımızla suyu tarlaya ulaştırıyoruz.” dedi.
Adana’nın Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:
“Hatta Çukurova dünyanın sayılı verimli ovalarındandır. Adana’da teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 3 milyon 850 bin dekar arazimiz bulunuyor. Bunun 2 milyon 500 bin dekarını suluyoruz. Bu yaklaşık olarak yüzde 65’e tekabül ediyor. 800 bin dekar alan için de inşaatımız var. Bu sulama inşaatımızı tamamladığımızda, Adana’da teknik ve ekonomik olarak arazilerin yüzde 85’ini sulamış olacağız. Yaklaşık 550 bin dekar arazide ise planlama çalışmalarımız devam ediyor.”
Aydın, “Şu anda açık salma sulama yapılan sahalara yılda hektar başına 10 bin metreküp civarında su verilir. Sulamayı modern sulama sistemlerinden olan yağmurlama sistemiyle yaparsanız hektara 6 bin 500 metreküp su yeterlidir. Damlama sulamada su ihtiyacı daha az seviyeye düşüyor.” ifadelerini kullandı.
“MODERN SULAMA TEKNİKLERİNİ UYGULAMAMIZ GEREKİYOR”
Çiftçilerden modern sulama sistemine geçmelerini isteyen Aydın, “Ülkemizde nüfus hızla artıyor, toprağımız büyümüyor. Öncelikle topraklarımızın korunması, daha fazla ürün elde etmemiz gerekiyor. Bunun için modern sulama tekniklerini uygulamamız gerekiyor. İmkanlarımız, su potansiyelimiz artmadığına göre, daha fazla ürün elde edebilmek ve daha fazla sahayı sulayabilmek için suyu israf etmememiz lazım.” diye konuştu.
Aydın, çiftçilerin modern sistemleri uygulayabilmesi için kapalı ve basınçlı sulama şebekeleri inşa ettiklerini vurguladı.
Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir de Çukurova’da sulama kanallarının büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu kanalların kapasitesinin büyütülmesi, damlama sulamanın da önünü açacak. Çünkü aşırı su, hastalıklara, küflenmeye ve yosun tutmaya neden olabiliyor. Sulama kanallarının artması ova açısından olumlu. Daha geniş bölgelerde daha kapsamlı tarım yapılmasını sağlayacaktır.” dedi.