Ambulans helikopterler gece de uçacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bab-ı Ali Toplantıları kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Sağlık Turizmi Stratejisi ve Medikal Teknoloji Geliştirme Vizyonu” başlıklı programdaki konuşmasında, Türk milletinin tarihi sürecine bakıldığında çok fazla olağanüstü sorunla karşılaştığını ve farklı hesapların yapıldığını belirterek, bunların sonucu olarak zaman zaman da olsa ağır bedeller ödediğini söyledi. 

Bugünlerde de yine benzer farklı hesapların yapıldığını dile getiren Müezzinoğlu, “Türkiye’nin son 13, 14 yıldır yakaladığı milli irade istikrarının ve güvenli ortamın sarsılmasıyla, bozulabilmesiyle ilgili oynanan oyunlar var. Kurulan tuzaklar var ama bu milletin vicdanı, feraseti, sağ duyusu, tarihi geçmişten getirdiği değerleri ve tarihi geleceğe de taşımak istediği hedefleri, inanıyorum ki tüm bunların üstesinden gelecek iradeyi gösterecektir” diye konuştu.

“Türkiye sağlık hizmeti sunumunda başarıyı yakaladı”

Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık turizmindeki bakış açısının ve sağlıktaki medikal teknolojide vizyonunun çok önemli iki başlık olduğunu belirterek, “Bu iki başlık belki bakanlığımda bu geçen üç yılda en çok konuştuğumuz konu başlıkları oldu. Çünkü Türkiye sağlık hizmeti sunumunda bugün misafirlerimizle birlikte 80 milyon ülke insanına çok güçlü bir başarıyı yakaladı” değerlendirmesinde bulundu.

Bu anlamda güçlü bir çarkın yakanlandığına dikkati çeken Müezzinoğlu, bu sürecin geliştirilmesi gereken yönlerinin de olduğunu aktardı.

“1 Nisan itibarıyla gece ambulans helikopter uçuşları başlayacak” 

Mehmet Müezzinoğlu, 1 Nisan itibarıyla gece ambulans helikopter uçuşlarının da başlayacağını vurgulayarak, Türkiye’nin acil hastanın hekime, tıbbi teknolojiye, tedaviye ulaşımında Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha iyi nokta olduğunu bildirdi.

Müezzinoğlu, bunları daha iyi yapabilmenin tüm altyapısını kurguladıklarını, insan kalitesinin bu anlamda çok avantajlı olduğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ulaşabilirliğin çok nadir olduğu belki de dünyanın tek ülkesiyiz. Cebinde kuruşu olmayan için de hakkaniyetli ulaşımın tüm yollarını açtık. Bunun kendi içinde sorunları var. Çözmemiz gereken alanları var ama bütün buna rağmen geldiğimiz başarılı noktayı, hem kalitesini artırarak hem de standardını yükselterek daha iyi noktalara taşıyabilecek altyapımız da var. Burada bizi zorlayan temel sorumuz OECD üyesi ülkelerin ortalamasına baktığımızda 10 bin nüfusa 37 hekim düşerken, biz de 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. Hele hele hemşire sayısında daha düşük oranla verdiğimiz hizmette yakaladığımız bir başarı var. İnsan kalitesi avantajımız, meslek mensubu arkadaşlarımızın özverisi, fedakarlığı, ülkesine ve insanına verdiği değer ve sevgisi tüm bu anlamda bizim başarımızın ruhunu oluşturan temel pozisyondur. Tabi hekim açığımızı bu yıldan itibaren yavaş yavaş azaltmaya başladık. Bu yıl 2 bin 500 geldi, önümüzdeki yıldan itibaren normale göre daha fazla gelmeye başlayacak ve inşallah hekim ve hemşire açığımızı daha hızlı kapatabilecek pozisyonumuz oluştu. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde hekim açığını, belki 5 yıl süresince konuşacağız ama ondan sonraki dönemde hekim açığını da kapatmış bir ülke moduna gelmiş olacağız.”

Bakan Müezzinoğlu, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine değinerek, güçlü bir sağlık tüketicisi olunduğunda iyi bir sağlık sunucusu konumunda bulunulamayacağını söyledi. 

Bu nedenle sağlık endüstrisinde Türkiye’nin iddialı olması gerektiğini aktaran Müezzinoğlu, Türkiye’nin, tıp, bilgi ve tecrübe birikimiyle ileri düzeydeki modern mekanların birleştiğinde yakın coğrafyadaki 1,5 milyar nüfusa hitap edebilecek bir ülke olduğunu kaydetti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir