DSİ Genel Müdürü Acu “Konya’nın ve KOP Projesinin en kilit işlerinden olan Afşar Hadimi Barajı ve Bozkır Barajı’nda inşaat çalışmalarının sonuna yaklaşıldı” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Konya’nın ve Konya Ovası Projesi’nin (KOP) en kilit çalışmalarından olan Afşar Hadimi ve Bozkır barajlarının inşaat çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi.
Genel Müdür Acu, sulama projelerinin tamamlanmasıyla başta Konya olmak üzere KOP kapsamındaki illerde ürün çeşitliliğinin de artacağının altını çizdi.
Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanan suları, Konya havzasına aktaran Mavi Tünel’in 17 bin 34 metre uzunluğunda ve 4,2 metre çapında olduğunu söyleyen Acu, şöyle devam etti:
“Bu proje ile Yukarı Göksu Havzası’nın Akdeniz’e boşa akan sularının yıllık 414 milyon metreküpü Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Afşar Hadimi Barajı ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacaktır. Sistemin tamamlanmasıyla yıllık 649 milyon metreküp su havzaya aktarılacak. Bu tesislerden Mavi Tünel ile Bağbaşı Barajı’nın inşaatlarını tamamlamak bize nasip oldu. Bu iki tesis, 16 Aralık 2012 tarihinde hizmete alındı. Bozkır ve Afşar barajlarının inşaatları ise hızla devam etmektedir. Konya’nın ve KOP Projesi’nin en kilit işlerinden olan Afşar Hadimi Barajı ve Bozkır Barajı’nda inşaat çalışmalarının sonuna yaklaşılmıştır.”
Afşar Hadimi Barajı’nın biriktirme hacminin 386 milyon metreküp olduğunu aktaran Acu, “Tesisin temelden yüksekliği 127 metre olacaktır. Bozkır Barajı’nın biriktirme hacmi 361 milyon metreküptür. Tesisin temelden yüksekliği 116 metre olacaktır. Göksu Havzası’ndan regüle edilecek suyu Bağbaşı Barajı’na iletecektir. Bu iki barajın haricinde ayrıca 10 barajın daha inşaatları devam etmektedir.” diye konuştu.
Acu, Konya’da yapılan çalışmalara ilişkin, “Son 15 yılda Konya’da, 18 baraj ve 22 gölet inşa ettik. Konya’da 669 bin 430 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece Konyalı çiftçilerimize yıllık 748 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 105 derenin ıslahını tamamladık.” bilgisini verdi.
“Konya 61 gölet ile bir rekora imza attık”
Konya’ya 61 gölet inşa edeceklerini aktaran Acu, “Bunlardan 29’u tamamlanarak, hizmete alınmıştır. 10’unun inşaat çalışmaları devam etmektedir. 22’sinin de plan ve proje çalışmaları devam etmektedir. Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 669 bin 430 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Hizmete aldığımız sulama tesislerinin haricinde 30 sulama tesisinin de inşaat çalışmaları hızla devam etmektedir. 29 sulama tesisinin ise plan ve projeleri hazırlanmaktadır.” diye konuştu.
“Konya’nın içmesuyu problemini çözüyoruz”
Selçuklu’ya başkentlik yapan Konya’ya içmesuyu temin etmek için Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı ve İçmesuyu Arıtma tesisi inşa edildiğini belirten Acu, “Temin edilecek yıllık 100 milyon metreküp içme suyu ile Konya şehir merkezi, Çumra ilçesi ve İçeri Çumra beldesinin 2045 yılına kadar olan ihtiyacını karşılayacağız. İçme suyu arıtma tesisi tamamlanmış olup, isale hattının da tamamlanmasıyla birlikte şehre su verilecektir.” dedi.
Acu, son 15 yılda inşa edilen 105 taşkın koruma tesisi ile 213 meskun mahal ve 5 bin 771 dekar arazinin taşkın zararlarından korunduğunu, inşaat çalışmaları devam eden taşkın koruma tesisleriyle vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya devam ettiklerini kaydetti.