Yüzdelik diliminizin yüzde 100 altına inin

Pervin Kaplan, TEOG tercih rehberi hazırladı. İşte TEOG tercihleri yapacak ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar…

Pervin Kaplan, TEOG tercih rehberi hazırladı. İşte TEOG tercihleri yapacak ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar…
Bugün Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) tercihleri başlıyor. Aslında sınav sonuçlarının açıklandığı gün de dile getirdiğimiz gibi bu süreç aileler için “tercih maratonu” olarak gerçekleşiyor. Yabancı özel liselerin de aralarında olduğu özel okulların kayıt maratonundan sonra bu kez de başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan aralarında bazı özel okulların da yer aldığı liseler için tercih süreci 24 Temmuz akşamı bitecek.
 
TEOG tercihleri bu kez devlet liseleri için başlıyor
TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanları’nın (YEP) açıklanmasıyla birlikte geçtiğimiz 30 Haziran’da özel liseler için tercihler ve kayıtlar yapıldı. Hem devlete hem de özel okula kayıt yaptıranlar yüzünden başta Anadolu liseleri olmak üzere devlet liselerinde boş kontenjan yarattığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı kararla bu yıl üçüncü kez özel liseler kayıtlarını devlet tercihleri başlamadan önce tamamladı. Bakanlığın “Özel’e gidecekler aradan çıksın” mantığıyla yaptığı bu uygulama, velinin kararını “Özel mi devlet mi?” diye bir an önce vererek çocuğunu ya özele kaydettirmesini ya da devlet tercihleri için beklemesini istiyor.
 
Bu uygulama ile aralarında öğrencilerini TEOG sınavlarının 4’üne ya da tümüne göre alan aralarında Amerikan, Alman, İtalyan, Fransız, Avusturya liselerinin de yer aldığı özel okullarda kayıt süreci dün son buldu. Bugünden itibaren de Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre merkezi sistemle öğrenci alan devlet liseleri ile bazı özel okulların da içinde yer aldığı liseler için tercih süreci başladı.
 
Her yıl olduğu gibi TEOG tercih rehberi yazı dizimiz ile sizlere tercih yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız.
 

 
25 tercih hakkınız var
Aileler tercih listelerine 25 okul yazabilecek. Bu okulları seçerken il, ilçe ve okul türü sınırlaması olmayacak. Yani aynı tercih listenizin içine Anadolu, sosyal, fen, meslek ve merkezi yerleştirmeye giren özel okulları da alabileceksiniz. Bu okulların aynı şehirlerde olması gerekmiyor. Nasıl farklı okul türlerini seçebiliyorsanız farklı şehirlerden de eğitim kurumlarını listenize bileceksiniz. Her yıl velilerin tercih listelerini hazırlarken dikkatli olmaları gerekiyor. Ancak bu yıl özel bir durum da var. Hatırlanacağı gibi TEOG’da birinci dönemde tüm sınavlardaki soruların tümüne doğru yanıt veren öğrenci sayısı bin 82 iken çok kolay soruları ile eleştirilen ikinci dönem sınavlarında şampiyon sayısı 17 bin 79 oldu. İki sınavda da soruları tam yapan öğrenci sayısı 655 olurken, 176 öğrencinin YEP’i 500 tam puan olarak gerçekleşti. Peki bunlar ne anlama geliyor ve bu kadar çok şampiyon çıkması öğrencilerin yerleştirme puanlarını ve yüzdelik dilimleri nasıl etkiledi? Zaten etkisini de öğrencilerin yerleştirme puanları açıklandığında gördük. Puanlar geçen yıla göre daha yüksek olmasına rağmen yine geçen yıla kıyasla yüzdelik dilimleri düşük oldu. Bu durumda tercihlerde nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor? Bu sorunun yanıtını, Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şöyle verdi:
 
Yüzdelik dilimin ne kadar üzerine çıkmak gerekir?
“Özellikle ikinci TEOG’da tam yapan öğrencilerin sayısının fazlalığı puanların yükselmesine neden olduğu gibi yüzdelik dilimlerin de geçen seneye oranla düşük gelmesine yol açtı. Tercihler yapılırken il geneli değil Türkiye geneli yüzdelik dilimler dikkate alınmalı ve geçen yılla kesinlikle bir yüzdelik dilim kıyaslaması yapılmamalı. Bazı veliler ‘Çocuğum yüzde 5.5’lik dilimde, geçen yıla göre yüzde 4’e denk geliyor. Demek ki yüzde 4’lük yere yerleşebilir’ diye çok yanlış yorumlar yapabiliyorlar. Ailelerin bu yıl oluşan yüzdelik dilimlere bakmaları ve buna göre tercihte bulunmaları doğru tercih açısından çok önemli. Öğrencinin kendi diliminin yüzde 50 kadar üzerine çıkması, yüzde 100 kadar da altına inmesi gerekiyor. Tercihlerde bu geniş yelpazenin kullanılması gerek. Örneğin yüzdelik dilimi 5 olan bir öğrenci 2.5 ile 10 aralığında 25 tercihini yapabilir.”
 
Tercih listenizi onaylatmanız şart
TEOG tercihlerinizi isterseniz bireysel isterseniz de herhangi bir ortaokul müdürlüğünde yapabileceksiniz. Tercih için süreniz 24 Temmuz en geç saat 17.00’de son bulacak. Bireysel olarak tercih yapacaklar e-okul.meb.gov.tr internet adresini kullanacak. Ancak tercihlerinizi bireysel olarak gerçekleştirmiş olsanız da tercihlerinizin geçerli olması için mutlaka bir ortaokul müdürlüğünde onaylatmanız gerekiyor. Eğer onaylatmazsanız yaptığınız tercihler geçersiz olacak.
 

 
Tercihlerde ne zaman değişiklik yapabileceksiniz?
Tercihlerinizde varsa her türlü düzeltme ve değişiklikleri elektronik onaylama işleminden önce yapmalısınız. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.
 
İşlemi bireysel yapamıyorsanız
Eğer tercih işlemini elektronik ortamda bireysel olarak yapamıyorsanız Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu-Ek 1”i doldurup veli imzalayacak, herhangi bir ortaokul müdürlü- ğüne verecek. Okul müdürlüğü bu işlemi veli adına yapacak. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecek. Ancak tercih formunu hazırlayıp okula gitmemezlik yapmayın. Tercihleri okul müdürlüğü yaparken siz de başında durun.
 
Yüzde 2’lik dilimin tercihi fen ve anadolu lisesi
MEB verilerine göre geçen yıl yüzde 2’lik dilimde yer alan ve devlet okullarını tercih eden öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği okullar fen liseleri oldu. Öğrencilerin yüzde 62’si bu okulları tercih etti. İkinci sırada yüzde 34.6 oranı ile Anadolu liseleri var. Fen liselerinin Türkiye genelinde YEP ortalamaları 469.88 oldu. Yüzde 2’de yer alan öğrencilerin yüzde 9.4’ünün tercihi devlet, yüzde 0.6’sının ise özel okullar oldu.
 
Şampiyonlar hangi okulları tercih etti?
Geçen yıl Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) 500 olan öğrenci sayısı 59 oldu. Bu öğrencilerin 33’ü devlet okulların tercih ederken, 26’sı da özel okullara gitti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerinden yararlanarak hazırladığımız listeye göre, devlet liselerini tercih eden 33 öğrencinin tercih ettiği ve yerleştiği okullar şöyle:
 
Galatasaray Lisesi: 12
İstanbul (Erkek) Lisesi: 8
Ankara Fen Lisesi: 4
İzmir Fen Lisesi: 3
Samsun G.Z. Yıldırım Fen Lisesi: 1
Sakarya Cevat Ayhan Fen Lisesi: 1
Nevşehir H.A. İncekara Fen Lisesi: 1
Eskişehir Fatih Fen Lisesi: 1
Atakum Anadolu İHL: 1
 

 
TEOG tercih ve yerleştirme takvimi
14-24 Temmuz (Saat 17.00): Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması
11 Ağustos: Yerleştirme sonuçlarının ilanı
11 Ağustos: Boş kontenjanların ilanı
14-18 Ağustos (Saat 17.00): Yerleştirmeye esas 1. nakil baş- vurularının alınması
21 Ağustos: Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçlarının ilanı
21-25 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil başvurularının alınması
28 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil sonuçlarının ilanı
28 Ağustos-6 Eylül (Saat 17.00): Yerleştirmeye esas 3. nakil baş- vurularının alınması
8 Eylül: Yerleştirmeye esas 3. nakil sonuçlarının ve taban puanların ilanı
11-14 Eylül: İl-ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il-ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvurularının alınması
11-14 Eylül: Yatılılık başvurularının alınması
15 Eylül: Yatılılık yerleştirme sonuçlarının ilanını ve e-pansiyon üzerinden kayıtların tamamlanması
15 Eylül: İl-ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları nakil yerleştirme sonuçlarının ilanı
18 Eylül: 2017-2018 öğretim yılı açılışı
 
Tatillerde işlem olmayacak
Yerleştirme işlemlerine bayramlarda ara verilecek. Bu tarihler de şöyle:
30 Ağustos: Zafer Bayramı
1-4 Eylül: Kurban Bayramı
 
Yazı: Pervin Kaplan
 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir